Szénhidrátok
A szénhidrátok szervezetünk alapvető energiaforrásai, kulcsszerepet játszanak az agy, izomzat, vesék, szív és központi idegrendszer normál működésének a fenntartásában. Szénhidrátok bevitele esetén figyeljünk rá, hogy csak jól hasznosuló magas biológiai értékkel rendelkező szénhidrátokat fogyasszunk. Ilyen lehet, a Vitargo, Maltodextrin, Dextróz, Fruktózt, növényi rostok, Isomaltulose, és Waxy maize keményítő! Fedezd fel a legjobb szénhidrát termékeket a Progymshop kínálatában, most törzsvásárlói kedvezménnyel akár ingyenes szállítással!
Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrátok más néven cukormolekulák, és a makro elemek csoportjába soroljuk őket. Alapvetően az étellel érhető a szükséges mennyiségének bevitele a szervezetbe, mint a fehérjéknél és zsíroknál. A szervezetben a szénhidrát glükózzá alakul, ami az alapvető energiaforrás a szervezet sejtjei számára. A glükóz vagy vércukor a szervezet sejtjei, szövetjei és szervei számára a fő energiaforrás. Előnye, hogy akár azonnal használható, de raktározható is a májban későbbi felhasználásra.
A szénhidrátok típusai
- Egyszerű cukrok
Egyszerű szénhidrátoknak is nevezik őket, mert a legegyszerűbb formában vannak jelen. Ide tartoznak az élelmiszerekhez édesítőként hozzáadott cukrok, vagy a gyümölcsökben és tejtermékekben természetesen előforduló cukrok. Előnyük, hogy azonnal felhasználhatóak.
- Keményítők.
Összetett szénhidrátok, egyszerű cukrokból állnak, amik láncokba tömörülnek.
A szervezetben a cukrok keményítőként vannak raktározva, és használat esetén cukrokká bontódnak. Ide tartozik a kenyér, tészta, gabonafélék, burgonya, borsó és kukorica.
- Rostok.
A rostok is az összetett szénhidrátok közé tartoznak és annak az egyik legegészségesebb formája. A rostokat főként növényi élelmiszerekből nyerjük ki, mint zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonafélék, magok és csonthéjas gyümölcsök. Pozitív hatással van az emésztésre és segíthet enyhíteni az éhség érzetet, szabályozhatja koleszterin és vércukorszintet is. És nem utolsó sorban energiával lát el és természetes.
Maltodextrin
A maltodextrin egy jó minőségű szénhidrát, ami rizsből, kukoricából, búzából és burgonyakeményítőből készül. Intenzív feldolgozása végén, egy vízben oldható ízesítetlen por.
Dextróz
A dextróz nagyon hasonló funkcióját tekintve, mint a glükóz. Ahhoz hasonlóan gyors instant használható, energiaforrást jelent a szervezet számára. Általában kukoricából vagy búzából készül és gyakran használják édesítőszerként.
Vitargo
A Vitargo egy nagyobb szénhidrát molekula a sportitalok szénhidrátjaihoz viszonyítva, molekulaszerkezet a glikogénhez hasonlít a leginkább. A vizsgálatok alapján a Vitargo a legjobb szénhidrát a szervezet energia forrásainak visszatöltésére, akár edzés után, közben és előtt, ha szükséges.